Friday, April 4, 2014

Anak Pelihara, Anak Angkat

Assalamualaikum,

Entri yang tetiba je keluar ni kan, dengan tajuk demikian la kan, hehehehe...saje je kebetulan aku tengah update blog diet aku (SINI), masuk la sket input sini.

Perihal ANAK PELIHARA, ANAK ANGKAT & BUKAN ANAK KANDUNG ni kan....
Seingat aku, dah lama berhajat nak pelihara setidaknya sorang...kira punya kira, masa n tempoh...ada la 10 tahun aku mencari.

Bukan tak ada kes org nak serah anak sebab tak mampu pelihara (atas macam2 sebab), tapi.....berebut ya amat....susah la nak jumpa yang bebetul direct kat aku n terus jadi rezeki.

Bila ramai yg nak anak angkat ni, pepaham la....ada la ibu kandung & keluarga dengan niat tak baik, ambil kesempatan pulak...Kita nak bantu dia, dia bole twist kata dia pulak yg nak bantu kita. Pulak tu, tau bila tengah cari anak angkat ni jenis 'org senang' n ada duit sikit, dahhhhh...mula dah main harga...aku cukup pantang org macam ni.

Sekurangnya, orang yg takde anak ni, bermaruah lagi...sedangkan kes yg nak serah anak ni sebahagian besar libatkan maruah n perlu tutup aib. Jadi, tolong la jadi org yg sedar diri sikit. Jgn la nak ambil kesempatan pulak bila ada yg nak bantu..

AKU DAH TERKENA DAH...JAUH AKU DRIVE SAMPAI KE UTARA...SUDAHNYA, AKU TAKNAK TERLIBAT (NASIB AKU LA JUMPA FAMILY YANG TAK TAU DEK UNTUNG). Haaa, sekarang ni merayu pon tak guna sebab kita dah nampak apa kesudahan bagi org yg sikap mcm tu. Jenis nak lepaskan beban sendiri, lepas tu nak hidup lebih senang dengan tekan hidup org lain sampai mati..BABAI...

Bila teringatkan suara anak dia (yg mengandung pd usia 16 tahun-tak sah taraf), terbayang pulak muka isteri dia....hai la jiwa..sayu rasa...tapi sbb sikap bapak yg (aku anggap amat BODOH SOMBONG), aku lepaskan semua. Tanggung la akibat sbb sikap bodoh sombong tu.

So, aku teruskan pencarian aku untuk kesekian kalinya...Aku ada simpanan, bukan tak mampu...tapi simpanan tu utk masa depan baby yg bakal dipelihara...tu lebih baik...Anak aku, anak aku la jugak kan...aku tetap nak pelihara sorang anak angkat jugak....lama sgt dah berhajat ni...

Kepada kekawan & pengunjung yang kebetulan dapat tahu ada org nak serahkan baby, cepat2 bagitau aku...boleh SMS/WhatsApp :018-2373695 (takyah call sbb aku ada masalah pendengaran, hahaha)...

Kepada ibu muda terlanjur yg buntu taktau arah nak tuju, boleh cuba hubungi dan aku akan cuba ikhtiar sebaik mungkin uruskan tempat perlindungan supaya kesihatan terjaga.

Bagi pasangan keluarga susah yg (produktif) dan mahukan masa depan baby lebih terjamin, berilah peluang kat aku n kekawan senasib agar dapat tumpahkan kasih sayang terhadap anugerah Allah yg tak ternilai ni. Boleh jugak hubungi aku.

Kita sesama saling bekerjasama, tapi biarlah di landasan kewarasan....jangan jadi mcm kes atas tu....silap sendiri nak berlagak bodoh sombong, sekarang garu kepala n pening sendiri, taktau nak selesaikan masalah tu...lain kali jangan berlagak tak kena tempat..yg susah, anak isteri n 'bakal cucu' ko jugak, kan.....

sekian.




1 comment:

Noor hafizah Hamid said...

Mudah²an ade rezeki wan. Akk pn serik mencari ank angkat disebabkan kes nk duit tp bkn utk keperluan si ibu. Skrg ni mcm² cite nk jd penyedap. Hrap ade rezeki kita ye